1
Lėkštės metodas
Sveika, subalansuota mityba yra svarbi kiekvienam, tačiau sergantiesiems 2 tipo cukriniu diabetu (CD) ji turi ypatingą reikšmę. Kartu su fiziniu aktyvumu sveika mityba yra cukrinio diabeto kontrolės pagrindas.
Daugeliui žmonių socialinis gyvenimas sukasi aplink maistą. Kas patiekiama ant stalo priklauso nuo metų laiko, švenčių, kultūrinių ypatybių ir daugelio kitų faktorių.
Žemiau pateikiami patarimai, kurie sergantiesiems cukriniu diabetu padės sveiką mitybą paversti lengva.
Dažnai išgirdus cukrinio diabeto diagnozę kylą klausimas - ką tai galėtų reikšti mano valgymo įpročiams? Apima nerimas, jog gali neužtekti žinių apie mitybą, padėsiančių sukurti naujus, cukrinį diabetą kontroliuojančius valgymo įpročius.
Pirmiausia nereikėtų apie naujus mitybos principus galvoti kaip apie „dietos laikymąsi". Jei sekant naująjį mitybos planą jums nesiseka pasiekti norimų rezultatų, bet kuriuo metu jis gali būti koreguojamas.
Lėkštės metodas
Angliavandenių skaičiavimas
Glikeminio indekso metodas
Lėkštės metodas, lengviausias iš minėtų trijų, atspindi, kad nei viena iš maisto grupių neužtikrina visų organizmui reikiamų medžiagų.
Teisingas valgių porcijų pasirinkimas daugeliui 2 tipo CD pacientų padeda kontroliuoti gliukozės kiekį kraujyje. Vizualiai vertinamas lėkštės metodas gelbsti, siekiant greitai ir lengvai išmokti sveikos bei subalansuotos mitybos pagrindų.
Išmokę šio metodo pritaikykite jį pusryčiams, pietums ir vakarienei bei taip pradėkite kelią sveikesnės mitybos link.
Kaip pritaikyti lėkštės metodą? Pasirinkite 22 cm skersmens lėkštę ir ją padalinkite į 4 dalis. 2 ketvirtadalius lėkšės skirkite nekrakmolingoms daržovėms (pvz., brokoliams, špinatams ar kopūstams), 1 ketvirtadalį - liesiems baltymų šaltiniams (pvz., baltai žuviai, kiaušiniams, paukštienai be odelės) ir likusį 1 ketvirtadalį - angliavandeniams (pvz., grūdams, duonai, krakmolingoms daržovėms, kaip bulvės).
Ar tarp valgymų reikėtų užkandžiauti priklauso nuo to, ar jūs gydomas insulinu. Pasikonsultuokite su savo sveikatos priežiūros specialistu dėl angliavandenių vartojimo atsižvelgiant į insulino dozavimą.
Ar sergantieji CD turi atsisakyti angliavandenių apskritai? Tikrai ne! Daugelis angliavandenių turinčio maisto savo sudėtyje turi ir kitų organizmui reikiamų medžiagų, kaip vitaminų ir mineralų.
Angliavandenių skaičiavimo metodas ne tik gali padėti kontroliuoti glikemiją, bet ir užtikrinti reikiamą energijos kiekį organizmo funkcijoms palaikyti. Sėkmingą diabeto kontrolę lemia ne tik koks maistas, tačiau ir kada jis yra valgomas. Šie faktoriai gali lemti gliukozės kiekį kraujyje (glikemiją), bendrą bei emocinę savijautą.
Viena iš savikontrolės užduočių sergant CD - palaikyti glikemiją. Kadangi suvartoti angliavandeniai organizme paverčiami gliukoze, sergantieji diabetu turi atkreipti dėmesį į vartojamų angliavandenių kiekį. Svarbu ne kokie, o kiek angliavandenių yra gaunama.
Skaitykite etiketes: suradę ant pakuotės esančią maistingumo deklaracijos lentelę patikrinkite kiek angliavandenių turi produktas šimte gramų. Pagal tai, kiek produkto planuojate suvartoti, galite apskaičiuoti su konkrečiu produktu gaunamų angliavandenių kiekį. Stenkitės laikytis balanso: visiškai neatimkite iš savęs mėgstamų angliavandeniais turtingų produktų, bet stenkitės juos vartoti saikingai.
Sunkumų gali kilti įsigyjant šviežius, sveriamus produktus, neturinčius maistingumo deklaracijos. Jei neturite kitų būdų nustatyti, kiek valgyje gali būti angliavandenių, naudokitės maisto produktų maistingumo lentelėmis.
Kiek angliavandenių turėtumėte gauti per dieną priklauso nuo įvairių faktorių, pvz., jūsų fizinio aktyvumo lygio ar vartojamų medikamentų. Pasitarkite su savo sveikatos priežiūros specialistu, padėsiančiu subalansuoti jūsų mitybą.
Svarbu išmokti, kad ne visi angliavandeniai yra vienodi - išskiriami kompleksiniai (krakmolingi) ir paprastieji (cukrūs).
Sergant cukriniu diabetu reikėtų rinkis kompleksinius angliavandenius, kadangi virškinamajame trakte užtrunka ilgiau juos suskaidyti bei pasisavinti ir jie veikia kaip buferis, saugantis nuo gliukozės kiekio svyravimų - hipoglikemijos ir hiperglikemijos.
Tad stenkitės rinktis kompleksinius, lėtai pasisavinamus angliavandenius: ruduosius ryžius, avižinius dribsnius ar kelių dribsnių mišinius, bolivinę balandą, soras, bulgurą bei venkite jau paruoštų, apdorotų produktų, sudėtyje turinčių daug cukrų. Rinkitės pilno grūdo duoną, makaronus ar užkandžius, kaip krekerius. Keliaujant ar valgant ne namie, nepažįstamuose valgiuose esantį angliavandenių kiekį padėti identifikuoti gali įvairios išmaniosios programėlės.
Glikeminis indeksas vertina maistą pagal jo įtaką glikemijai nuo 0 iki 100. Kuo balas aukštesnis, tuo maistas greičiau suskaidomas ir pasisavinamas, kas lemia didėjantį gliukozės kiekį kraujyje.
Glikeminis indeksas padeda identifikuoti jūsų mėgiamų produktų poveikį gliukozės kiekiui kraujyje ir tuo pačiu bendrai savijautai, saugumui ir gebėjimui funkcionuoti. Išmokus pritaikyti šį metodą galėsite lengviau nuspręsti, kokį kiekį konkretaus produkto galėsite suvartoti nedidindami hiper- ar hipoglikemijos rizikų.
Pagrindinis tikslas valgant ne namie - nenukrypti nuo mitybos plano.
Planuokite visą vakarienę, ne kiekvieną valgymą - užkandį, pagrindinį patiekalą ir desertą - atskirai.
O kaip gi desertas? Kai kurie sergantieji CD nusprendžia, kad desertui teks visas vakarienei skirtas angliavandenių krepšelis, tad užkandžiui ir pagrindianiam pateikalui renkasi salotas ar kitus mažai angliavandenių turinčius patiekalus. Dėl šios priežasties ir yra ypatingai svarbu planuoti visą vakarienę iš karto, o ne kiekvieną valgymą atskirai.
Jei vakarieniaujate švediško stalo principu, pirmiausia susipažinkite su visais galimais patiekalų variantais ir nuspręskite ką konkrečiai norite įsidėti į savo lėkštę, atsižvelgdami į galimą patiekalų angliavandenių kiekį.
Nepailstantys „maisto siūlytojai" yra tikras iššūkis sergantiesiems diabetu. Greičiausiai esate girdėję frazes, kaip „dar vieną gabalėlį" ar „pagaminau specialiai tau". Dažniausiai šie žmonės taip elgiasi linkėdami gero, tačiau to nežinodami apsunkina mitybos plano laikymąsi.
Maistas nėra tik kuras kūnui, tai didėlė socialinio gyvenimo dalis, dažnai siejama su šiltų jausmų išreiškimu. Dėl šios priežasties neretai yra sunku atsisakyti artimųjų siūlomų patiekalų. Vis dėlto, gyvenimas su diabetu išryškina aiškius prioritetus - sveikata ir gera savijauta. Nemaišykite šių sąvokų su savanaudiškumu, sveikata ir gera savijauta turi būti kelrode žvaigžde jūsų pasirinkimams. Tad susidūrus su „maisto siūlytojais", paprasčiausiai šiltai atsakykite, kad jų siūlomą maistą suvalgysite kiek vėliau.
2 tipo cukrinio diabeto diagnozė nereiškia, kad nebebus galima mėgautis maistu. Laikantis sveikos, subalansuotos mitybos plano valgymas ir toliau gali būti malonumu. Gyvenimas su diabetu gali atidaryti duris į įvairesnius ir dar neragautus patiekalus.
LT24NNM00019