Go to the page content
5 min. skaitymo

Šventinis sveikų vaišių stalas – misija įmanoma

Lietuviškos tradicijos reikalauja, kad šventinis stalas būtų gausus, bet tikrai ne visi jį puošiantys patiekalai gali būti laikomi sveikais. Diabeto diagnozė nereiškia, kad nuo šiol nebebus galima džiaugtis šventiniu šurmuliu, renginiais ar vaišėmis. Tereikia tinkamai susiplanuoti ir paruošti sveikesnį šventinį stalą.

Ant šventinio stalo – duona, liesa mėsa ir daržovės

Pradėti vertėtų nuo duonos, kurios kepimo tradicijos yra neatsiejama mūsų kultūros dalis. Iš pilno grūdo miltų iškepta duona gali būti paskaninta neskaldytais grūdais, sėlenomis ar sėklomis – sezamų, saulėgrąžų, kanapių, linų.

Duona yra ne tik puikus angliavandenių, kurie suteikia organizmui energijos, šaltinis, joje gausu ir įvairių vitaminų, kalio, natrio, fosforo. Naminės duonos kepalas taps tikra stalo puošmena, o jos kepimas – puikia jaukiam pabuvimui šeimą suburiančia veikla.

Mėsa

Riebią kiaulieną ant šventinio stalo turėtų keisti liesa jautiena, ėriena, vištiena ar kalakutiena be odelės. Puikūs proginiai patiekalai gali būti ruošiami ir iš triušienos, stirnienos, briedienos, elnienos ar strutienos. Mėgstantys žuvį į šventinį valgiaraštį gali įtraukti sardinę, tuną, lašišą, plekšnę ar silkę. Ne tik stalą papuošti, bet ir sveikai pasisotinti galima ir patiekalais iš lydekos, upėtakio ar karšio.

Daržovės

Garbingą vietą ant šventinio stalo turėtų užimti ne tik šviežios, bet ir raugintos ar be acto ir cukraus marinuotos daržovės ir patiekalai iš jų. Šios grupės maisto produktų sergantiems diabetu reiktų suvalgyti iki 400 gramų per dieną. Sveiku šventiniu patiekalu gali tapti išradingai pagamintos daržovių ar grybų sriubos.

Aliejai ir pagardai

Labai svarbus ir pats šventinių valgių paruošimo būdas – patariama vengti riebalų, tad patiekalus reiktų virti, troškinti ar kepti orkaitėje ar ant grotelių. Gaminant rekomenduojama naudoti augalinius kukurūzų, rapsų, saulėgrąžų ar alyvuogių aliejus. Sergantys diabetu turėtų vengti kaloringų padažų ir užpilų, juos keisti galima šviežiomis ir džiovintomis prieskoninėmis žolėmis, citrinomis, garstyčiomis ir krienais.

Saldumynai – saikingai, o alkoholio derėtų atsisakyti

Sergantys diabetu neturėtų pamiršti, kad šventiniais saldumynais ir alkoholiniais gėrimais turėtų mėgautis itin saikingai.

Saldumynai

Kadangi saldumynuose gausu paprastųjų angliavandenių – jų kiekį patariama griežtai riboti, tačiau tai nereiškia, kad privalu atsisakyti nedidelio gabalėlio šventinio pyrago ar kito gardėsio. 

Puiki alternatyva mėgstantiems pasilepinti saldėsiais galėtų būti juodasis šokoladas, kurio sudėtyje yra kuo daugiau kakavos, o dar geriau desertui rinktis sveikesnius tradicinių saldumynų pakaitalus (pagamintus iš viso grūdo miltų kepinius, desertus iš riešutų, uogų ar sėklų) ar vaisius.

Alkoholio vartojimas

Sergantiems diabetu alkoholio vartoti iš viso nepatariama, tačiau nepaisantiems šios rekomendacijos patariama vartoti mažais kiekiais, ypač vengiant saldaus baltojo ir raudonojo vyno, likerių, naminio vyno, tamsaus alaus. 

Dėl išaugusios hipoglikemijos rizikos vartojant alkoholį būtina dažniau matuotis gliukozės kiekį kraujyje, taip pat apie savo ligą įspėti aplinkinius paaiškinant, kokie yra hipoglikemijos simptomai bei pavojai.

LT24NNM00020

Parengta remiantis:
  1. Sergančiųjų cukriniu diabetu mokymo programa“, patvirtinta 2015 m., Lietuvos endokrinologų slaugytojų diabetologų draugijų, 2015;
  2. American Diabetes Association: Complete Guide to Diabetes, 2005.

Susiję straipsniai

Diagnozė – diabetas: kaip susikurti naują gyvenimo ritmą?
5 min. skaitymo

Diagnozė – diabetas: kaip susikurti naują gyvenimo ritmą?

Many people living with type 2 diabetes find it to be a very focussing experience. At first blush, admittedly the condition may cause some doubt and confusion. But later, these often turn to clarity and understanding, which can be exciting and liberating.

Sergu diabetu: ką turiu stebėti be „cukraus“?
3 min. skaitymo

Sergu diabetu: ką turiu stebėti be „cukraus“?

Managing type 2 diabetes can feel intimidating at first. By taking simple, decisive actions in the short term, you can boost your long-term health prospects.