Lietuviškos tradicijos reikalauja, kad šventinis stalas būtų gausus,
bet tikrai ne visi jį puošiantys patiekalai gali būti laikomi
sveikais. Diabeto diagnozė nereiškia, kad nuo šiol nebebus galima
džiaugtis šventiniu šurmuliu, renginiais ar vaišėmis. Tereikia
tinkamai susiplanuoti ir paruošti sveikesnį šventinį stalą.
Ant šventinio stalo – duona, liesa mėsa ir daržovės
Pradėti vertėtų nuo duonos, kurios kepimo tradicijos yra neatsiejama
mūsų kultūros dalis. Iš pilno grūdo miltų iškepta duona gali būti
paskaninta neskaldytais grūdais, sėlenomis ar sėklomis – sezamų,
saulėgrąžų, kanapių, linų.
Duona yra ne tik puikus angliavandenių, kurie suteikia organizmui
energijos, šaltinis, joje gausu ir įvairių vitaminų, kalio, natrio,
fosforo. Naminės duonos kepalas taps tikra stalo puošmena, o jos
kepimas – puikia jaukiam pabuvimui šeimą suburiančia veikla.
Mėsa
Riebią kiaulieną ant šventinio stalo turėtų keisti liesa jautiena,
ėriena, vištiena ar kalakutiena be odelės. Puikūs proginiai patiekalai
gali būti ruošiami ir iš triušienos, stirnienos, briedienos, elnienos
ar strutienos. Mėgstantys žuvį į šventinį valgiaraštį gali įtraukti
sardinę, tuną, lašišą, plekšnę ar silkę. Ne tik stalą papuošti, bet ir
sveikai pasisotinti galima ir patiekalais iš lydekos, upėtakio ar karšio.
Daržovės
Garbingą vietą ant šventinio stalo turėtų užimti ne tik šviežios, bet
ir raugintos ar be acto ir cukraus marinuotos daržovės ir patiekalai
iš jų. Šios grupės maisto produktų sergantiems diabetu reiktų
suvalgyti iki 400 gramų per dieną. Sveiku šventiniu patiekalu gali
tapti išradingai pagamintos daržovių ar grybų sriubos.
Aliejai ir pagardai
Labai svarbus ir pats šventinių valgių paruošimo būdas – patariama
vengti riebalų, tad patiekalus reiktų virti, troškinti ar kepti
orkaitėje ar ant grotelių. Gaminant rekomenduojama naudoti augalinius
kukurūzų, rapsų, saulėgrąžų ar alyvuogių aliejus. Sergantys diabetu
turėtų vengti kaloringų padažų ir užpilų, juos keisti galima
šviežiomis ir džiovintomis prieskoninėmis žolėmis, citrinomis,
garstyčiomis ir krienais.
Saldumynai – saikingai, o alkoholio derėtų atsisakyti
Sergantys diabetu neturėtų pamiršti, kad šventiniais saldumynais ir
alkoholiniais gėrimais turėtų mėgautis itin saikingai.
Saldumynai
Kadangi saldumynuose gausu paprastųjų angliavandenių – jų kiekį
patariama griežtai riboti, tačiau tai nereiškia, kad privalu
atsisakyti nedidelio gabalėlio šventinio pyrago ar kito gardėsio.
Puiki alternatyva mėgstantiems pasilepinti saldėsiais galėtų būti
juodasis šokoladas, kurio sudėtyje yra kuo daugiau kakavos, o dar
geriau desertui rinktis sveikesnius tradicinių saldumynų pakaitalus
(pagamintus iš viso grūdo miltų kepinius, desertus iš riešutų, uogų ar
sėklų) ar vaisius.
Alkoholio vartojimas
Sergantiems diabetu alkoholio vartoti iš viso nepatariama, tačiau
nepaisantiems šios rekomendacijos patariama vartoti mažais kiekiais,
ypač vengiant saldaus baltojo ir raudonojo vyno, likerių, naminio
vyno, tamsaus alaus.
Dėl išaugusios hipoglikemijos rizikos vartojant alkoholį
būtina dažniau matuotis gliukozės kiekį kraujyje, taip pat apie savo
ligą įspėti aplinkinius paaiškinant, kokie yra hipoglikemijos
simptomai bei pavojai.
LT24NNM00020
Parengta remiantis:
Sergančiųjų cukriniu diabetu mokymo programa“, patvirtinta 2015
m., Lietuvos endokrinologų slaugytojų diabetologų draugijų,
2015;
American Diabetes Association: Complete Guide to
Diabetes, 2005.
Susiję straipsniai
5 min. skaitymo
Diagnozė – diabetas: kaip susikurti naują gyvenimo ritmą?
Many people living with type 2 diabetes find it to be a very focussing
experience. At first blush, admittedly the condition may cause some
doubt and confusion. But later, these often turn to clarity and
understanding, which can be exciting and liberating.
Managing type 2 diabetes can feel intimidating at first. By taking
simple, decisive actions in the short term, you can boost your long-term
health prospects.